Destinații Cazare Scrie o Impresie Top Călători Forum
  |   Autentificare

HomeDestinațiiAfricaBotswana • Francistown

 

Ghid Turistic Francistown, Botswana
Am fost aici
Vreu să merg aici


Turisti care locuiesc în Francistown
georgeblaga
georgeblaga

Francistown

Francistown este al doilea cel mai mare oraş din Botswana, cu o populaţie de aproximativ 100079 de locuitori, la recensământul din 2011, este de multe ori descrisă ca şi "Capitala Nordului". Acesta este situat în partea de est a Botswana, la aproximativ 400 km la nord-est de capitala, Gaborone. Francistown este situat la confluenţa râurilor Tati şi Inchwe, precum şi în apropierea râului Shashe (afluentul Limpopo) şi la 90 de kilometri de graniţa internaţională cu Zimbabwe. Francistown a fost principalul oraş al goanei după aur din sudul Africii, şi este încă înconjurat de mine vechi şi abandonate. Oraşul Francistown este un district administrativ, separat de Districtul Nord-Est. Acesta este administrat de către Consiliul Local Francistown. 

Deşi dovezi a locuirii oamenilor datează de aproximativ 10.000 de ani, o probă scrisă este mai recentă. Ndebele a ajuns prin zonă în 1830, în drumul lor spre Bulawayo, aducând cultura şi influenţa lor în zona Kalanga, la nord-est de Botswana. Relatările spun că Nyangabgwe a fost cel mai apropiat sat de Francistown care a fost vizitat de europeni, atunci când a fost explorat de Robert Moffat. Moffat a fost urmată în 1867 de un prospector de aur, Karl Mauch care a găsit minele de aur Bakalanga, de-a lungul râului Tati.

Oraşul actual a fost fondat în 1897, de către bakalanga, cu o aşezare în apropierea minei Monarch şi a fost numit după Daniel Francis, un prospector englez care a achiziţionat licenţe de prospectare în regiune, în 1869. Francis a fost un director al Companiei Tati Concessions, care a furat tot terenul din zonă. Centrul oraşului s-a format atunci când compania a vândut 300 de loturi în luna august a acelui an. Mina Monarch nu a fost singura mină funcţionabilă din acea perioadă, şi se credea că Francistown ar creşte rapid.

La început, oraşul cuprindea o stradă de est, paralelă cu linia de cale ferată. Această stradă a prezentat mai multe intreprinderi, inclusiv un hotel, magazine de vânzare cu amănuntul şi trei bănci. În spatele acestora au existat câteva case albe ale coloniştilor. Zona segregată a fost alcătuită de rase mixte şi persoane de culoare, situate în localitatea satelit, între calea ferată şi râu. Astăzi această stradă, Tainton Avenue, poartă încă originile sale albe în spate.

După ce Botswana şi-a câştigat independenţa în 1966, Francistown nu a mai fost separată. În 1997 orăşelul a devenit un oraş, fiind al doilea mare oraş din Botswana.

Francistown este acasa, Muzeului Supa Ngwao, cu exponate legate de istoria zonei şi a patrimoniului. Muzeul, care primeşte cele mai multe dintre fondurile sale de la guvern, este în prezent în renovare, din luna octombrie 2011. O nouă rezervaţie naturală, Tachila, a fost stabilită la 5 km de centrul oraşului Francistown, pe o fermă veche a companiei Tati, Lady Mary. Rezerva naturală se aştepteaptă să fie un punct forte în turism, aducând o cifră importantă în oraş, fiind deja apreciat pentru varietatea sa de animale sălbatice.

Verifică ofertele la cazare în Francistown

Caută Cazare

Destinatia
De la:
Pana la: