Destinații Cazare Scrie o Impresie Top Călători Forum
  |   Autentificare

HomeDestinaţii turisticeEuropaSerbia Mokra Gora Atracţii turistice în Mokra Gora

Toate pozele


Harta


Atracţii turistice din Mokra Gora

Drvengrad – Satul lui Kusturica

1 vot


Plimbare cu mocăniţa pe Šargan Eight

bazat pe 1 vot - Adaugă Impresie

Mokra Gora, Serbia

În cazul în care ajungeţi în localitatea Mokra Gora din Serbia neapărat trebuie să faceţi o plimbare cu mocăniţa pe Šargan Eight (în sârbă Шарганска осмица, Šarganska osmica), cale ferată ce leagă staţiile Mokra Gora şi Šargan Vitasi.

Linia ferată iniţială lega Belgrad de Sarajevo însă a fost închisă în anul 1974. Ministerul turismului din Sebia a renovat o parte din această linie între anii 1999 şi 2003 cu sprijinul celebrului regizor Emir Kusturica şi astfel a ajuns o foarte importantă atracţie turistică din zonă.

Numele de Šargan Eight vine de la cifra 8 cu care seama linia ferată atunci când este văzută de sus. Din loc în loc trenul opreşte pe lângă câteva platforme de observare de unde veţi putea admira peisaje idilice şi satele din valea de-alungul căreia este construită calea ferată.


Impresii Plimbare cu mocăniţa pe Šargan Eight

marius spune:

Primul obiectiv turistic la care ne-am oprit când am ajuns în Serbia a fost Mokra Gora, localitate celebră datorită lui Emir Kusturica. Aici aveam două lucruri de făcut: o plimbare cu mocăniţa pe Šargan Eight şi să vedem satul Drvengrad.

Am început cu mocăniţa, după un mic dejul luat la restaurantul din gara Mokra Gora. Plimbarea cu trenuleţul durează aproximativ 2 ore şi costă vreo 500 dinari sârbeşti care înseamnă 4,5 euro şi se poate plăti atât cu cardul (cum am făcut noi) cât şi cash (în euro sau dinari). Dacă plătiţi cu euro trebuie ştiut că restul îl primiţi în dinari şi că sârbii sunt foarte corecţi, aşa că nu trebuie să vă faceţi griji.

Gara din Mokra Gora, celalte gări în care opreşte trenul şi vagoanele sunt impecabile. Curate, îngrijite şi renovate, arată de parcă ai fi în Austria şi nicidecum în Serbia. Am fost cu mocăniţa şi în România, pe Valea Vaserului însă nu prea există termen de comparaţie.

Traseul pe care merge mocăniţa este idilic, peisajele montane sunt superbe, valea pe care este construită linia ferată vă dezvăluie în depărtare câteva sate sârbeşti şi din loc în loc sunt platforme amenajate unde opreşte trenuleţul pentru a admira peisajele. La întoarcere mocăniţa opreşte într-o gară unde este şi o terasă -bar- restaurant unde puteţi servi băuturi şi mâncare, iar preţurile sunt foarte ok. Aici am încercat o cola sârbească ( Cokta ) pe care însă nu o recomand deloc.

Una din gările în care opreşte trenul este cea în care s-a filmat Life is Miracle, film regizat de Emir Kusturica pe care noi l-am văzut după ce am fost în Mokra Gora şi nu înainte. Celor care vor să treacă prin Mokra Gora le recomand să vadă mai întâi filmul. Apoi sa facă o poză în respectiva gară.

adăugat la data de 04-05-2013, 16:26

Poze:Caută cazare în Mokra Gora

 

Mokra Gora

Resurse

Ghid de calatorie Mokra Gora

0 Hoteluri în Mokra Gora

0 Bloguri despre Mokra Gora

0 Restaurante în Mokra Gora

2 Atracții turistice în Mokra Gora

0 Viața de noapte în Mokra Gora