Destinații Cazare Scrie o Impresie Top Călători Forum
  |   Autentificare

HomeDesţinatii turisticeEuropaItalia Cala GononeBloguri din Cala Gonone

grotele de la Cala Luna sunt imense

Toate pozele


Harta


Postări din blogul Cala Gonone

Ultima zi în Cala Gonone


am mers către Spiaggia Cartoe şi am descoperit o plajă şi mai frumoasă


Drumul până în Cala Gonone (via Olbia)


o zi cu barca pe la cele mai frumoase plaje


A doua zi în Cala Gonone şi drumul până la Cala Fuilidrumeţie pe munte până la Cala Luna cu oprire şi la Grotta del Bue Marino

Blog de călătorie: O săptămână în Sardinia        postarea 3 din 6

Adăugat de marius la 19/04/2013        perioada sejurului: Septembrie 2012

A treia zi în Sardinia ne-am propus să mergem la Cala Luna şi la Grotta del Bue Marino dacă tot este în drum. Posibilităţile de a ajuns la ambele obiective turistice sunt două: prima variantă este cea cu barca (costa cam 10...20 de euro) şi a doua variantă pe jos, pe munte. Am ales a doua variantă şi nu am regretat deloc chiar dacă am mers cam mult pe jos.

Am mers pe plajă şi apoi pe drumul asfaltat care duce de la Cala Gonone la Cala Fuili şi de acolo am început să urcăm pe munte. După primele 10 minute am făcut un mic popas pe stânci de unde se vede spectaculos Cala Fuili. După încă 5 minute urmează o intersecţie a 2 drumuri: unul duce către Grotta del Bue Marino iar celalt duce la Cala Luna. Am luat-o spre grotă şi am ajuns acolo după ceva mai mult de jumate de oră (în ultimele minute coborârea spre grota se face pe stângi şi trebuie pe alocuri să te ţii de nişte cabluri, apoi pe nişte scări metalice impresionante).

Grotta del Bue Marino este o peşteră cu vreo 21 km de galerii şi cu intrarea şi ieşirea direct în mare. Am ajuns la intrarea din partea de Nord în gotă cu jumătate de oră mai repedere şi am aşteptat ghidul timp în care am conversat cu câţiva italieni foarte amabili. Intrarea în grota costa 10 euro de persoană.

În grupul cu care am intrat în peştera ereau vreo 10 italieni şi 2 norvegieni. Pentru noi doi şi pentru norvegieni ghida explica în engleză prima dată apoi dădea explicaţiile în italiană. Speolog de meserie, ghida ne-a explicat că a cerceta întreaga peştera ar fi mai complicat decât un zbor până pe Marte. S-a reuşit amenajarea pentru aproximativ 1 km de peştera şi studierea a aproximativ 6 km din ea. În trecut, peştera Bue Marino adăpostea foci care ereau vânate de sardinieini. Ultima foca a fost văzută însă în anul 1972. Grota are 3 intrări, câteva lacuri în interiorul ei, la un moment dat am ajuns şi la un pod peste un lac mic, pe o parte a lui era apa dulce şi pe cealaltă parte apă sărată. Tot în peşteră, pe pereţi se pot vedea şi urme de fosile marine (o "cameră" se şi numeşte camera fosilelor pentru acolo se văd foarte bine fosilele "lipite" de pereţii peşterii).

După vizita la Grotta del Bue Marino ce a durat vreo 2 ore am plecat spre Cala Luna, drumul fiind tot pe munte, înapoi spre Cala Fuili vreo jumătate de oră până la o intersecţie unde se face şi drumul spre Cala Luna. Drumul (mai bine zis cărarea) este pe alocuri cu pietriş (aşa cum este şi drumul spre vf Negoiu de exemplu) şi prost prost semnalizat. Ca o comparaţie aş putea spune că este de 10 ori mai slab semnalizat decât cărările din munţii Făgăraş de la noi). Am făcut cam 2 ore de la Grotă la Cala Luna, un golfuleţ superb care nici un caz nu trebuie ratat dacă ajungeţi în Cala Gonone.

Spre deosebire de Cala Fuili unde pe plaja este pietriş alb, la Cala Luna plaja este din nisip fin, foarte plăcut. În stâncile care coboară direct în mare de-alungul timpui s-au format şi câteva grote imense în care se poate intra, iar dimineaţa se poate face plajă în ele (după ora 12...1 nu mai ajunge soarele în ele).

La Cala Luna se afla şi un restaurant cu terasa (1 bere la doza 3 euro) şi se pot închiria umbrele, echipament pentru snorkeling şi canoe pentru cei care vor să facă plimbări pe mare. În golfuleţ pot acosta şi bărcile mai mari şi chiar yachturi..

Majoritatea turiştilor de la plaja Cala Luna sunt francezi, italieni şi englezi. Se face topless pe plaja iar turiştii sunt fără inhibiţii: se schimba direct pe plajă.

Undeva pe la ora 17 am plecat înapoi spre Cala Gonone grăbiţi să nu ne prindă noaptea. 2 ore şi ceva de mers pe munte cu o mică oprire pentru poze de seară la Cala Fuili.


Imagini

grotele de la Cala Luna sunt imense

grotele de la Cala Luna sunt ime...

pe plaja la Cala Luna

pe plaja la Cala Luna

noi 2 la Cala Luna

noi 2 la Cala Luna

poza facuta dintr-o grota de la Cala Luna

poza facuta dintr-o grota de la ...

(1) Comentarii la drumeţie pe munte până la Cala Luna cu oprire şi la Grotta del Bue Marino

Anna spune:

arata fabulos grotele alea de la Cala Luna, nu am mai vazut grote asa de mari la tarm

adăugat la data de 26-04-2013, 10:07

 

Cala Gonone

Resurse

Ghid de călătorie Cala Gonone

1 Hoteluri în Cala Gonone

5 Bloguri despre Cala Gonone

1 Restaurante în Cala Gonone

10 Atracții turistice în Cala Gonone

0 Viața de noapte în Cala Gonone